Mauritanië is niet direct het meest voor de hand liggende land om met een camper heen te gaan. Toch hebben wij dit afgelopen januari 2023 gedaan! De reden was dat vrienden van ons een camping runnen, Bab Sahara in Atar. De camping bestaat al heel lang en is goed bekend onder overlanders.
Westelijke Sahara
Voordat je in Mauritanië bent, heb je een lange weg af te leggen door de Westelijke Sahara. Door Marokko ingelijfd en door henzelf aangeduid als Zuid-Marokko. Er zijn voor een normale camper in principe niet veel mogelijkheden qua route, sterker er is er maar één. Langs de route zijn in het noorden in Marokko nog wat campings te vinden, maar over het algemeen komt het neer op vrij camperen. Het is dus van belang dat je zelfvoorzienend bent.
Als je door “Zuid Marokko” gaat rijden, moet je zogenaamde fiches bij je hebben. Dit zelfde geldt trouwens voor Mauritanië. Je zult op diverse posten politiecontroles tegen komen en dan moet je er één afgeven. Als je een kopie maakt van je paspoort(en) en daarop de gegevens van je camper invult (merk, type, kleur kenteken) is dat voldoende. Schroom niet om zeker 60 exemplaren af te laten drukken voor de heen- en terugweg.
In Dakhla vind je een heel grote kitesurf community. Er is een grote parking die bezaaid is met camperaars. Je kunt bij veel zien dat ze daar iets langer staan dan een paar dagen. Let op: de Marokkaanse politie deelt hier graag bekeuringen uit voor snelheidsovertredingen en ze houden er geen rekening mee dat het even kan duren voordat je werkelijk 60 kilometer per uur rijdt nadat je het bord hebt gezien.
Vanaf hier is het zaak dat je als het even kan bij elk tankstation je brandstof aanvult. Je weet nooit wanneer er weer iets verschijnt! Als bij de grens aankomt voor 18u Marokkaanse tijd kun je de grens nog over. Neem hier de tijd voor, want er moeten wat procedures doorlopen worden. Na de grens van Marokko kom je in het beroemde niemandsland naar Mauritanië. Alleen is het niet zo spectaculair meer als je op internet zult kunnen vinden. De autowrakken zijn opgeruimd! Ook aan de Mauritaanse kant moet een papierwinkel doorlopen worden. Er zullen zich, voordat je stilstaat, al enkele fixers gemeld hebben. Deze zijn in principe niet nodig.
Door Mauritanië
Hierna kan je avontuur in dit zeer bijzondere land beginnen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de geasfalteerde route die je met je camper kunt rijden. Vanaf Atar kun je expedities organiseren waarbij je met een 4×4 met privé chauffeur rijdt en onder de sterren slaapt in de woestijn! Je vindt daar Guelb el Richat, door ruimtevaarders het oog van de Sahara genoemd. Een spectaculaire structuur waarvan sommigen willen geloven dat zich hier ooit Atlantis bevond.
Nouadhibou
- Startpunt: Nouadhibou is een goede plek om je reis te beginnen. Deze stad aan de Atlantische kust staat bekend om zijn visserij en is de toegangspoort tot enkele fascinerende plekken.
- Bezienswaardigheden: Bezoek het beroemde scheepskerkhof, waar afgedankte schepen rusten op de ondiepe wateren. Het is een uniek en fotogeniek zicht.
Route naar Nouakchott
- Afstand: Van Nouadhibou naar Nouakchott is ongeveer 470 km. De weg is grotendeels geasfalteerd, maar het is belangrijk om voorbereid te zijn op woestijnrijden.
- Onderweg: Je reist door uitgestrekte, desolate woestijnlandschappen. Het is essentieel om voldoende water, voedsel en brandstof mee te nemen.
Nouakchott
- De Hoofdstad: Nouakchott is de hoofdstad en grootste stad van Mauritanië. De stad biedt een mix van traditionele en moderne culturen.
- Bezienswaardigheden: Bezoek de kleurrijke markten, zoals de Marché Capitale en de vissersmarkt aan het strand.
Route naar Atar
- Afstand: Van Nouakchott naar Atar is het ongeveer 450 km. Deze route gaat dieper de Sahara in en vereist een goede voorbereiding.
- Onderweg: Je komt langs traditionele nomadische nederzettingen en indrukwekkende woestijnlandschappen.
Atar
- De Regio Adrar: Atar is de hoofdstad van de Adrar-regio en biedt toegang tot enkele van de meest indrukwekkende natuurlijke en historische sites in Mauritanië.
- Bezienswaardigheden: Verken de oude stad Chinguetti, een UNESCO Werelderfgoed, bekend om zijn eeuwenoude bibliotheken met islamitische manuscripten.
Wij hebben een combinatie gemaakt van zelf met de camper rijden waar mogelijk en vervolgens basis gekozen in Atar. Vanuit daar zijn we met een 4×4 en privé chauffeur naar onder andere Guelb el Richat, Ouadane en Chinguetti gereden.
Aandachtspunten
Het reisadvies voor de regio bij het grensgebied met Marokko is al jaren rood. Dit is ons inzien onterecht. Echter is het wel iets om rekening mee te houden als het om verzekering en repatriëring gaat. Controleer voor je eigen gemoedsrust daarom het reisadvies van Buitenlandse zaken. Nederland neemt het reisadvies van Frankrijk over zonder enige verificatie en Frankrijk vindt het niet leuk dat Mauritanië onder het koloniale juk vandaan wil. Wij hebben echter lokaal contacten die in geval van problemen behulpzaam kunnen zijn. Je bent in Afrika, de standaard van leven is hier heel anders dan in Nederland. Sanitaire voorzieningen kunnen regelmatig geheel ontbreken. De mensen in Mauritanië zijn allemaal vriendelijk en behulpzaam. Net als in Marokko, is het handig als je een woordje Frans spreekt. De jongeren in de grote steden kunnen meestal ook wel wat Engels.
Wij zijn zelf best bereist en we durven wel te stellen dat je nog nooit in een land als Mauritanië bent geweest. De woestijn is van een overweldigende schoonheid.
Heb je interesse in een basis OpWegwijzer over camperen naar en in Mauritanië, met daarin praktische tips over de grensovergang, verzekering, overnachtingsplekken en bezienswaardigheden? Dan kun je die bij ons bestellen. Dit basispakket kost 9,99 Euro. Wil je meer begeleiding of hulp aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We hebben een netwerk in Mauritanië en we kunnen al je wensen in vervulling laten komen. Op twee belangrijke plekken hebben we zelfs Nederlandstalige ondersteuning. Ook voor algemene informatie kun je bij ons terecht!