Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
Camper te zwaar beladen

Camper te zwaar beladen

Als je op CamperAvontuur gaat is het risico aanwezig dat je camper te zwaar beladen is. Dit heeft invloed op de veiligheid, het brandstofverbruik en de rijprestaties. 

Wat is overbelading?

Overbeladen gebeurt wellicht onbewust, maar is een belangrijk aandachtspunt voordat je vertrekt. Elke camper heeft volgens het kentekenbewijs een toegestane maximum massa. Dit is het maximale gewicht uitgedrukt in kilogram wat de camper veilig kan dragen. Dit gewicht geldt inclusief passagiers, bagage, water, brandstof en andere voorraden. Voor de meeste campers in Nederland & België is dat 3.500 kilo. Deze grens hangt ook samen met het rijbewijs dat je nodig hebt. Met het personenwagen rijbewijs mag je een voertuig besturen tot en met 3.500 kg. Als je een voertuig bestuurt boven dit gewicht heb je een rijbewijs C1 of C nodig.

Wat is het risico als de camper te zwaar beladen is?

De belangrijkste risico’s hangen samen met veiligheid. De camper is gemaakt voor het toegestane maximum gewicht. De carrosserie, de vering, de remmen zijn daar op afgestemd. Ben je te zwaar dan neemt je remweg toe, je brandstofverbruik gaat omhoog en de algehele rijprestaties worden slechter.

Let op eventuele specifieke gewichtsbeperkingen die gelden voor bruggen, tunnels, veerboten of bepaalde wegen. Zorg ervoor dat je het toegestane gewicht niet overschrijdt, want een overbeladen camper is strafbaar. In de praktijk wordt een overbelading van 5 procent gedoogd, maar daarboven kan de boete oplopen van 120 naar 470 euro. In het buitenland gelden weer andere regels, en is de kans dat je eerder een boete krijgt voor een te zware camper een stuk groter.

Veel verzekeraars kennen in de polisvoorwaarden uitsluitingen voor schade als het gaat om overbelading. Ook kan het voorkomen dat een verzekeraar de ontstane schade aan je eigen camper niet vergoed of de veroorzaakte materiële- en letselschade aan derden op jou als verzekeringnemer gaat verhalen indien er sprake is van overbelading. Belangrijk hierbij is dat de verzekeraar dient aan te tonen dat er een relatie (causaal verband) is tussen het ontstaan van de schade en de overbelading.

Overigens vallen kosten die bij jou in rekening worden gebracht doordat jij met een overbeladen camper rijdt (bijvoorbeeld boetes, afsleepkosten omdat je niet verder mag rijden en overige kosten), vanzelfsprekend niet onder de verzekeringsdekking. Dit wordt door geen enkele verzekeraar vergoedt.

Hoe voorkom je overbelading?

Maak een lijst van essentiële items die je echt nodig hebt tijdens je reis. Houd rekening met de duur van je reis en de beschikbaarheid van voorzieningen onderweg. Minimaliseer overbodige items om gewicht te besparen. Er zijn mensen die bijvoorbeeld het reservewiel achterlaten. Houd er rekening mee dat een reservewiel in bepaalde landen verplicht is.

Weeg al je bagage en voorraden voordat je ze in de camper plaatst. Dit geeft je een idee van het totale gewicht dat je draagt. Houd rekening met het gewicht van water, brandstof en andere vloeistoffen, omdat deze aanzienlijk kunnen bijdragen aan het totale gewicht. Verdeel het gewicht gelijkmatig over de camper om stabiliteit te behouden. Plaats zwaardere items in het midden en laag bij de grond. Verspreid het gewicht ook van links naar rechts om een goede balans te behouden. Gebruik een weegschaal op een vrachtwagenstopplaats of een weegbrug om het gewicht van je camper te controleren tijdens je reis. Dit geeft je gemoedsrust en helpt je bij het nemen van eventuele aanpassingen indien nodig.