Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
KopenofHuren

Camper kopen of Camper huren

Camper kopen of Camper huren, wat is de beste optie voor jou? In deze blog zetten we wat aandachtspunten voor je op een rijtje. Ook voorzien we je van concrete cijfers, zodat je weet aan welke kosten je moet denken.

Camper Kopen

Onze eerste camperreis was in 2019 voordat corona intrede deed. Je kon toen nog een leuke camper kopen voor een relatief laag bedrag. Na 6 weken door Frankrijk trekken waren we verkocht en wisten we ook nog eens beter welke eisen we hebben. De 1e camper hebben we toen verkocht voor het bedrag waarvoor we deze hadden aangeschaft. Na corona is de camper markt explosief gestegen. Het aanbod is groter, maar niet persé beter.

De aanschafprijs van camper kan sterk variëren. Uiteraard maakt het uit of het een nieuwe of een gebruikte camper is. Daarnaast speelt het merk een rol, bijvoorbeeld Hymer, Laika en Adria, staan bekend als de wat luxere en duurdere merken. Ook voor gewilde oudere campers zoals het bekende Volkswagen busje betaal je wat meer dan voor een minder uitgesproken busmodel. En misschien niet voor de hand liggend maar voor een buscamper betaal je over het algemeen meer dan voor een (half)integraal of alkoofmodel. Alkoofmodellen zie je niet veel meer bij nieuwere campers, waarschijnlijk speelt de ontbrekende aerodynamica hierbij een rol.
Na het kopen van een camper, krijg je te maken met vaste en variabele lasten. Verzekering en motorijtuigenbelasting zijn hoger dan die voor je personenwagen en keren maandelijks terug. Behalve als je je camper schorst bij het RDW, omdat je deze langere tijd niet wil gebruiken. Veel eigenaren zoeken in de wintermaanden een stalling voor hun camper. Tot slot krijg je te maken met onderhoudskosten, die gemiddeld ook hoger zijn dan voor een personenauto.
Gemiddelde kosten huidige camper Fiat Ducato Laika half integraal uit 1998, gewicht 3140 kg en Euro2. Hierbij nog de aantekening dat de Nederlandse overheid overweegt om de belasting voor campers te verdubbelen vanaf januari 2026.

Categorie Jaarlijkse kosten
Afschrijving 1200,-
Verzekering 750,-
Motorrijtuigenbelasting en roetheffing 1200,-
Onderhoud 1200,-
Stalling 350,-

Milieusticker nodig?

Camper Huren

Als je nog geen ervaring hebt en er achter wil komen of je camperen leuk vindt kun je overwegen om een camper te huren. Soms is de verhuurder zelf verzekerd voor verhuur in andere gevallen moet je zelf nog een verzekering afsluiten. Verhuur kan via commerciële bedrijven, maar ook via deelplatformen zoals PaulCamper of Goboony. Alle kosten die gelden als je een camper koopt gelden niet bij huur.
Categorie Kosten
Huur hoogseizoen 125 per dag / 875 per week / 2625 voor 3 weken
Eventueel extra verzekering eigen risico afkopen 10 per dag / 70 per week/ 210 voor 3 weken