Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen

Pechhulp voor Campers

Pechhulp voor campers

Aardig wat camperaars onder ons lijken ietwat onvoorbereid op weg te gaan als het aankomt op het mechanische stuk van hun tiny house op wielen. Of je camper nu een jaartje ouder is of gloednieuw, pechhulp voor campers is een onmisbaar hulpmiddel. Wij hadden zelf keurig onze tie wraps, WD40 en duct tape meegenomen. Ook controleren we minimaal één per maand de bandenspanning. Tot slot werpen we regelmatig een blik onder de motorkap, om vast te stellen dat er nog voldoende motorolie, remvloeistof, koelvloeistof en ruitenwisservloeistof aanwezig is.

Terwijl de avondzon de hemel in vurige tinten kleurt, parkeer je jouw trouwe camper aan de rand van een prachtig Frans lavendelveld. Dit is het leven waar je altijd van gedroomd hebt. Maar plotseling, een onverwachte hik: je camper weigert de volgende ochtend te starten. Wat nu?

Maar als de koppelingsplaat er mee ophoudt helpt een gereedschapskist ook niet meer. Je zult dan op één of andere manier bij een garage moeten komen. Er bestaan enkele opties die we hieronder opsommen. We hebben hierbij niet de illusie volledig en compleet te zijn, ga dus altijd zelf op onderzoek uit naar de beste optie voor jou!

Aanbieders Pechhulp

Voor Nederlandse en Belgische camperreizigers die op zoek zijn naar de beste pechhulpabonnementen, zijn er verschillende opties beschikbaar. Deze variëren in prijs en dekking, afhankelijk van de behoeften van de reiziger. Hier zijn enkele van de meest aanbevolen opties:

  1. Wegenwacht van de ANWB: Dit is een van de bekendste aanbieders van pechhulp in Nederland. De basis Wegenwacht Nederland Service omvat pechhulp voor je camper. Als je met je camper naar het buitenland gaat, kun je aanvullende dekking krijgen met de Wegenwacht Europa Service voor een extra €26,40. Dit pakket omvat sleutelhulp, assistentie van de ANWB Alarmcentrale, hulp bij reparaties in buitenlandse garages, en repatriëring van de camper naar Nederland als de pech in het buitenland niet verholpen kan worden​​.
  2. Blij dat ik Rij: Deze verzekeraar biedt een pechhulpverzekering waarbij de standaardservice ook geldt voor campers. De kosten voor pechhulp van ‘Blij dat ik Rij’ in Nederland bedragen €29,95 per jaar, en voor Europa €89,95 per jaar. Dit is een goede optie voor degenen die op zoek zijn naar een betaalbare service met een brede dekking​​.
  3. Touring Go: Een Belgische aanbieder van pechverlening specifiek voor mobilhomes. Met het pakket Touring Go ben je voor €60 per jaar verzekerd van pechbijstand bij mechanische pannes of storingen in het elektrische systeem van je camper​​.
  4. Aveco Verzekeringen: Aveco biedt een speciale pechhulpverzekering voor campers tot 20 jaar oud en met een toegestane maximum massa tot 7500 kg. Deze verzekering is vergelijkbaar met de pechhulp van de ANWB Wegenwacht, maar is specifiek gericht op campers, inclusief voor situaties waarin het C1-rijbewijs vereist is. Deze dekking is ook geldig als je je camper uitleent aan familie of vrienden
  5. NKC Verzekeringen: onze Remco Campert was verzekert bij NKC en wel met WA+ dekking. Hierbij is pechhulp inbegrepen. Het voordeel van deze vorm is dat de pechhulp voor de gehele groene kaart geldt. Dit in tegenstelling tot ANWB die alleen in Europa geldt.

Waar op letten?

Bij de meeste aanbieders zijn er specifieke punten benoemd, maar het is van belang om goed op de voorwaarden te letten. Ga je bijvoorbeeld langer op reis, dan is het goed te weten dat sommige pechhulp dekkingen maar 120 of 180 dagen aan elkaar dekken. Je pechhulp dekking geldt voor een aantal landen, niet altijd de landen waar jij heen wilt. Sommige organisaties maken nogal een punt over bijvoorbeeld leeftijd van je camper of het gewicht.

Goed voorbereidt?

Wij zijn een jaar op pad geweest met onze camper uit 1998. Vooraf hebben we banden vervangen en een grote onderhoudsbeurt uit laten voeren. Onderweg hebben we pech gehad, die niet altijd door onszelf was op te lossen. Denk aan een kapotte schokbreker, een lekkende aandrijfashoes, een kapotte koppelingsplaat, een langzaam lekkende band wegens een schroefje, een kapotte versnellingsbak en lekkende remleidingen. Twee maal hebben we pechhulp ingezet. Eén maal in Marokko via de verzekering, want buiten Europa en één maal in Portugal via de ANWB. We hebben wel 30.000km gereden op niet altijd even glad geasfalteerde wegen.

Afgezien van een goede pechhulp verzekering afsluiten, kun je wellicht een basis sleutelcursus volgen. Leer hoe je zelf de bandenspanning kun controleren en je vloeistoffen kunt bijvullen indien nodig. Neem basis gereedschap mee. Oefen eens het wisselen van een band. Zorg dat je een vertaalprogramma hebt die offline werkt (zoals Google Translate) en zet telefoonnummers in je telefoon voor alarmcentrales en dergelijke. Hang een lijst op in je camper met belangrijke adressen en telefoonnummers de je kunt gebruiken in geval van nood.