Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen

OpWegWijzer – met je camper naar Marokko

Eerder hebben we verteld over de mogelijkheden van Mauritanië, maar voordat je daar komt moet je uiteraard door Marokko! In deze blog vertellen we je meer over de overtocht naar Marokko met je camper.

Vanuit het vaste land van Europa kun je per veerboot naar Marokko. Marokko ligt in Noord Afrika, onder Spanje. In de winter zijn de temperaturen over het algemeen hoger dan in Spanje. Door de meer zuidelijke ligging en het tijdsverschil, gaat de zon in januari pas rond half 8 onder! Het welvaartsniveau ligt in Marokko lager en daardoor is het met een Europees inkomen financieel aantrekkelijk om daar te vertoeven. Houdt er rekening mee dat toerisme een zeer belangrijke bron van inkomsten is voor Marokko. Ga daarom eens in een restaurant eten of drink je thee op een terras.

Afgezien van deze voordelen, die vooral voor overwinteraars kunnen gelden, is Marokko een heel bijzonder land met specifieke culturele en natuurlijke kenmerken, die je niet overal vindt, toch zeker niet als je met een camper reist. Let wel: de kust in Marokko is in de winter bezaaid met Franse overwinteraars. En hoewel de kust zeker veel te bieden heeft, zit de echte schoonheid in het Atlas en anti-Atlas gebergte en uiteraard de woestijn.

Veerboot overtochten

Vanuit Spanje

 • Vertrekhavens: Almeria, Sète, Algeciras, Motril, Barcelona, Tarifa
 • Aankomsthavens in Marokko: Nador, Tanger Med, Al Hoceima, Tanger
 • Populaire Route: Algeciras naar Tanger Med, de snelste route met een vaartijd van ongeveer 1 uur​​.

Vanuit Frankrijk

 • Vertrekhaven: Marseille
 • Aankomsthaven: Tanger Med
 • Reistijd: Ongeveer 48 uur​​.

Vanuit Italië

 • Vertrekhaven: Genua
 • Aankomsthaven: Tanger Med
 • Reistijd: Ongeveer 51 uur​​.

Kostenindicaties en Boekingen

 • Kosten: Variëren afhankelijk van het traject, rederij, en grootte van je camper​​​​​​.
 • Waar te Boeken: Online via platforms zoals Direct Ferries of bij lokale ticketkantoren in Spanje​​.
 • Boekingen: Last-minute tickets zijn mogelijk, maar tijdige boeking wordt aanbevolen vanwege de populariteit en mogelijke drukte​​.

Speciale Regelgeving voor Marokko

Je mag 3 maanden in Marokko verblijven, zonder dat je een apart visum hoeft aan te vragen. Mocht je door rijden naar Mauritanie en daarna weer terug komen in Marokko dan begint een nieuwe periode van 3 maanden. Een camper mag maximaal 6 maanden per kalenderjaar in Marokko verblijven​​.

Wees voorbereid op uitgebreide grenscontroles. Deze kunnen tijdsintensief zijn, vooral bij drukke havens zoals Tanger Med​​. Let op ‘behulpzame locals’ bij de grens en volg de lokale verkeersregels​​.

Rijden in Marokko is over het algemeen veilig. Maar de wegen worden gebruikt door veel verschillende soorten verkeersdeelnemers, waaronder ook ezels. In Marokko moet je een meter afstand houden ten opzichte van fietsers.

Het is mogelijk om huisdieren mee te nemen aan boord, afhankelijk van de veermaatschappij​​.

Als je een huisdier meeneemt naar Marokko, zijn er enkele belangrijke vereisten waar je aan moet voldoen:

 1. Microchip: Je huisdier moet geïdentificeerd zijn met een ISO 11784/11785-compatibele 15-cijferige microchip. Als de microchip niet aan deze standaard voldoet, moet je ook een geschikte microchiplezer meenemen.
 2. Rabiësvaccinatie: Je huisdier moet ingeënt zijn tegen rabiës. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn en mag niet verlopen zijn. Zorg ervoor dat je een vaccinatiebewijs bij je hebt.
 3. Gezondheidscertificaat: Een recent (meestal binnen 10 dagen voor reisdatum) ondertekend gezondheidscertificaat van een erkende dierenarts is vereist. Dit certificaat bevestigt dat je huisdier gezond en fit is om te reizen.
 4. Behandeling tegen parasieten: Hoewel dit niet altijd een vereiste is, is het raadzaam je huisdier te behandelen tegen inwendige en uitwendige parasieten voor vertrek.

Houd er rekening mee dat deze eisen kunnen veranderen en dat er specifieke regels kunnen gelden voor bepaalde diersoorten of rassen. Het is daarom aan te raden om voor vertrek contact op te nemen met de Marokkaanse ambassade of een betrouwbare dierenarts voor de meest actuele informatie. Ook kan het handig zijn om met de veerbootmaatschappij te controleren welke regels zij hanteren voor het vervoeren van huisdieren.

Tips voor een Zorgeloze Reis

Als Nederlander en Belg heb je een paspoort nodig om naar Marokko te reizen. Een identiteitskaart is niet voldoende. Zorg ervoor dat je paspoort bij binnenkomst in Marokko nog minimaal zes maanden geldig is. Dit is een standaardeis voor veel landen buiten de Europese Unie. Het is altijd verstandig om de meest actuele reisadviezen en -vereisten te controleren voor vertrek, omdat regelgeving kan veranderen.

De ANWB biedt geen pechhulp als je in Marokko pech krijgt. Het is dus aan te raden om dit via je camperverzekering te regelen. Pechhulp houdt dan in dat je afgesleept wordt naar een garage.

Marokko biedt een rijke culturele ervaring. Wees open voor nieuwe ontdekkingen en respecteer lokale gebruiken!

Ben je op zoek naar een OpWegWijzer op maat voor Marokko, dan kun je die bij ons aanvragen. We houden rekening met reisduur en speciale behoeften. Sowieso staan we open voor je vragen, dus neem gerust contact op!