Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
Individuele vrijheid, gezamenlijke ervaringen
Brandstof

CamperAvontuur budget – Brandstof

Elk CamperAvontuur kost geld, we proberen tips te verzamelen om met een zo laag mogelijk budget toch lekker lang op pad te kunnen. Brandstof, meestal diesel voor een Camper, is een belangrijke kostenpost in je budget.

Begin met een zorgvuldige routeplanning. Overweeg de afstanden en de beschikbaarheid van betaalbare tankstations. Gebruik apps en websites die je actuele brandstofprijzen laten zien in verschillende regio’s. Soms kan het lonen om een paar kilometer om te rijden voor een goedkoper tankstation.

In veel Europese landen, zoals Frankrijk, zijn de brandstofprijzen bij grote winkelketens zoals Auchan en Carrefour vaak lager dan bij kleinere tankstations. Profiteer van deze prijsverschillen waar mogelijk.

Zuinig rijden kan een groot verschil maken in je brandstofverbruik. Vermijd snel optrekken en hard remmen. Rijd op een constante snelheid en maak gebruik van cruise control op lange stukken snelweg. Zorg ook dat je camper goed onderhouden is; een goed afgestelde motor en de juiste bandenspanning dragen bij aan een lager brandstofverbruik.

Sommige bedrijven bieden tankpassen aan die kortingen geven bij bepaalde tankstations. Dit kan vooral voordelig zijn als je voor langere tijd reist.

Indicatie dieselprijzen

Op basis van de meest recente gegevens (1 december 2023) zijn de diesel prijzen in verschillende landen in Europa, Marokko en Turkije als volgt:

1. **Marokko**: Per 27 november 2023 kost diesel in Marokko 1.263 EUR per liter.

2. **Turkije**: In Turkije kost diesel per dezelfde datum 1.18 EUR per liter.

3. **Europa**: Binnen Europa variëren de prijzen aanzienlijk. Hier zijn enkele van de goedkoopste en duurste landen voor diesel per 1 december 2023:
– Goedkoopste: Moldavië (0.800 EUR), Rusland (0.630 EUR), Wit-Rusland (0.660 EUR).
– Duurste: IJsland (2.135 EUR), Zwitserland (2.049 EUR), Zweden (2.033 EUR).

In Frankrijk vind je enkele van de goedkoopste dieselopties bij grote warenhuizen. Deze warenhuizen, waaronder Auchan, Carrefour, Cora, Géant, Intermarché, Leclerc, en Super U, bieden vaak concurrerende brandstofprijzen aan als onderdeel van hun klantenwerving​​. Dit is in lijn met de algemene trend in Frankrijk waar de brandstofprijzen bij grote winkelketens doorgaans lager zijn dan op andere locaties.

Daarnaast, volgens de gegevens van Prijzenindex.nl, zijn enkele specifieke locaties met lage dieselkosten in Frankrijk:

  • Jard-Sur-Mer: €1.667 per liter aan 2 A Rue de la Perpoise​​.
  • Saint-Rogatien: €1.667 per liter aan 1Bis Route de la Jarne​​.

In Spanje:

  1. Ingenio: Diesel kost hier €1.119 per liter bij PETROPRIX aan de Calle Antonio Benitez Galindo, 99 en bij PLENOIL aan de Avenida Carlos V, 109​​.
  2. Cordoba: Een andere locatie met lage dieselkosten is COTRANCO in Cordoba, waar de prijs €1.122 per liter bedraagt​​.

En in Portugal

  1. Gasolar-Monção: Hier kun je diesel tanken voor €1,539 per liter.
  2. Cucujães: Diesel is hier beschikbaar voor €1,548 per liter.
  3. Intermarché São Miguel de Paredes: Diesel kost hier €1,559 per liter​​.